EGl

esi2

idolini mana kauniissa asussa.

=elegant gothic lolita

Gothic Lolita (ゴスロリ gosurori, myös GothLoli, tai Elegant Gothic Lolita, lyhyemmin EGL) tarkoittaa erästä japanilaisen teini-ikäisten ja nuorten naisten pukeutumistyyliä. Se kehittyi Japanissa 90-luvulla. Tyylin lähtökohtia ja tärkeimpiä vaikutteita ovat viktoriaanisen aikakauden lastenvaatteet ja nuket. Japanissa tyyli on lähinnä nuorten sunnuntaihuvia, sillä koulupuku rajoittaa pukeutumista arkena. Täydellinen Gothic Lolita -asu on sekä kallis että työläs kantaa, joten se päällä käydään lähinnä näyttäytymässä.

Gothic Lolitan suosioon vaikuttivat Japanissa Visual Kei -bändien feminiinisimmät jäsenet. Mana, Visual Kei-bändin nimeltä Malice Mizer kitaristi, tunnustetaan yleisesti yhdeksi suurimmista Gothic Lolitan suosioon vaikuttaneista henkilöistä. Mana on mies, mutta pukeutuu aina yhteyeen esityksissä naisten vaatteisiin. Hän loi termit Elegant Gothic Lolita ja Elegant Gothic Aristocrat (ensin tyyliä kutsuttiin vain Lolita-tyyliksi). Manan vatemerkki Moi-même-Moitié on nykyisin yksi halutuimmista ja kalleimmista (ja myös yksi minun suosikeistani!) Gothic Lolita -brändeistä.

Gothic Lolita on vain yksi lukuisista lolita-tyyleistä: muita ovat esimerkiksi Sweet Lolita, Classic Lolita ja Punk Lolita.

Tyylin nimi on jonkin verran harhaanjohtava, sillä Gothic Lolitalla on hyvin vähän tekemistä länsimaisten goottien kanssa. Länsimaista goottityyliä ei Japanissa tunneta käytännössä lainkaan. Lolita nimessä viittaa lähinnä lapsenomaiseen ja söpöön ulkomuotoon, jota termi loli on Japanissa vakiintunut merkitsemään. Vaikka lolita on hyvin selvä viittaus Vladimir Nabokovin kuuluisaan Lolita-nimiseen romaaniin, lolitassa pukeutumistyylinä ei ole mitään seksuaalista. Tyylin tarkoitus on näyttää söpöltä, ei seksikkäältä.

Perinteisin Gothic Lolita -väriyhdistelmä on mustavalkoinen, jossa mustaa vaatetusta korostavat valkoiset yksityiskohdat. Tyypillisiä yksityiskohtia ovat erilaiset pitsit helmoissa ja kädensuissa, erilaiset rusetit ja nauhat. Hame on lähes aina polvipituinen ja hyvin massiivinen, sillä tyllialushame kuuluu olennaisena osana Gothic Lolitan asukokonaisuuteen. Sukat ovat useimmiten polvisukat, joiden pitsillä kuorrutettu yläreuna vilkkuu hameen alta. Kengät tai saappaat ovat paksupohjaiset tai tolppakorkoiset (tai molemmat). Paidat ovat röyhelöisiä, täynnä yksityiskohtia kuten rypytykset, nyöritykset ja rusetit. Puhvihihat ovat erittäin yleiset.

Gothic Lolitan asusteisiin saattavat lisäksi kuulua erilaiset esiliinat, päivänvarjot ja pitsikäsineet. Erilaiset päähineet viimeistelevät asun. Niitä voivat olla sisäkkö-tyyliset päähineet, valtavat rusetit, erilaiset hiuspannat, minikokoiset silinterit tai pienet kruunut, joskus jopa hilkat. Yleisimpiä kampauksia ovat korkkiruuvikiharat. Peruukit, joissa kiharat pysyvät omia hiuksia helpommin, ovat myös suosittuja. Meikki on joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta hillitty.

Mukanaan Gothic Lolita saattaa kuljettaa päivänvarjon seurana erilaisia pehmoeläimiä tai nukkeja. Laukku kuuluu myös asiaan, ja se saattaa olla esimerkiksi ruumisarkun tai lepakon muotoinen.

You are viewing the text version of this site.

To view the full version please install the Adobe Flash Player and ensure your web browser has JavaScript enabled.

Need help? check the requirements page.


Get Flash Player